Servirepro: domini d’arts gràfiques des del 8 de Pare Palau

Jordi Rabat i Carles Ventura són els propietaris de Servirepro. Tots dos es coneixien abans d’entrar a l’empresa. «Els nostres pares eren amics, però nosaltres quan quedàvem amb ells no ens dèiem massa cosa. La relació ha arribat després», recorden entre rialles. Aquest vincle entre famílies es va transformar a finals dels anys 90 en una relació professional i d’amistat que encara conserven. Tots dos són l’ànima d’aquesta empresa tarragonina amb més de dues dècades d’experiència al sector de la impressió digital, el disseny gràfic, l’estampació i el servei de copisteria, entre altres disciplines.

Rabat i Ventura van convertir-se oficialment en propietaris únics de l’empresa l’any 2008. «No sabíem que, poc després, entraríem en plena guerra mundial», bromeja Ventura sobre la crisi econòmica. L’oportunitat de fer-se amb la totalitat de l’accionariat va arribar després de proposar als antics amos una modernització de la maquinària. «Crèiem que estàvem encastats i necessitàvem posar-nos a l’alçada de la competència. Teníem una màquina que portava més de dos milions de còpies!», expliquen. La innovació i l’adaptació tecnològica és un dels pilars de Servirepro i, de fet, una de les claus que els permet tirar endavant. Tots dos socis es mantenen informats de les novetats del sector i visiten fires per estar al dia.

Ni l’arribada de les impressores domèstiques, la digitalització dels documents o la implantació del teletreball han aconseguit frenar-los. Admeten que tot plegat els ha fet «mal», però també estan segurs que se’n sortiran. «L’arribada de les noves tecnologies facilita que la gent pugui dissenyar, o imprimir, però els coneixements de tot plegat els tenim els professionals. Per això acaben tornant a la tenda», defensa Rabat. El tracte de tu a tu amb els clients és el seu tret diferencial. «Volem assessorar-los, plantejar-los diverses opcions i explicar-los amb detall com executarem el què ens demanen», afegeix Ventura.

Amb els socis propietaris hi treballen quatre persones més. A la foto que encapçala l’article, hi apareixen l’Albert Torrero i el Josep Maria Guillén. La pandèmia els va obligar a reduir jornades, però tot i això mantenen els llocs de feina. El que sí que van poder fer durant el confinament que els va obligar a tancar durant dos mesos és una estratègia de xarxes socials i web. Han posat al dia els seus perfils de Facebook i Instagram i han modernitzat el portal digital, on els clients poden donar una ullada als seus productes per encarregar-los via correu electrònic. Un dels articles que més ha agradat és un retallable pensat per als menuts de la casa, dissenyat per Enrique Santiago i centrat en les figures del Seguici Popular. «Seguirem apostant per productes així perquè a la ciutat li agraden», manifesten.

Ventura i Rabat miren al futur amb optimisme. Els pilars bàsics seguiran sent la proximitat i la innovació tecnològica, però ara també n’inclouran un altre: la sostenibilitat. Compten amb tots els certificats de qualitat corresponents i, a més, han instaurat dinàmiques de reciclatge a l’empresa. «Tornem a utilitzar capses d’embalatge que no s’han trencat per fer els enviaments als nostres clients», expliquen satisfets. Fins i tot van fer un anunci on animaven a reciclar amb un disseny propi. «Estem molt a sobre d’això», recalquen.

__________

Article: https://tgnblog.tarragona.cat/

Text i fotografies: Carlos Domènech Goñi